EU-PARLAMENT & DEMOKRATI

Gruppeskifte

Jens Okking og Ole skiftede pr. 1. juli fra EDD-gruppen til en uafhængig og associeret status i gruppen GUE/NGL (Europæisk Venstre/Nordisk Grønt Venstre).

Valget af gruppetilhør for Folkebevægelsen var udelukkende bestemt af ønsket om at skabe optimale betingelser for deres politiske arbejde, i overensstemmelse med Folkebevægelsens politiske praksis. Et skift i gruppe betyder derfor ikke nogen ændring i Folkebevægelsens politiske linje, men var et udtryk for deres indsats for at realisere Folkebevægelsens valggrundlag under de mest hensigtsmæssige forhold.

Årsagen til deres skifte fra EDD-gruppen var, at den anden danske undergruppe i EDD (JuniBevægelsen/Jens-Peter Bonde) i stigende grad så det som sin primære politiske opgave at revidere (“forbedre”/”demokratisere”) EUs politiske apparater på en måde, der var uforenelig med Folkebevægelsens valggrundlag. Denne uoverensstemmelse mellem de to danske undergruppers politik blev forstærket af, at Bonde, som formand for EDD-gruppen og gruppens repræsentant i forfatningskonventet, energisk træk gruppen i en politisk retning, som Folkebevægelsen ikke kunne støtte. Gruppeformandens politiske og administrative aktiviteter havde nu en sådan karakter, at det var politisk uholdbart for Folkebevægelsen at fortsætte samarbejdet i gruppen. Afstanden mellem os var simpelthen blevet for stor.

Folkebevægelsens eneste gruppealternativ til EDD er GUE/NGL-gruppen. Udover EDD-gruppen var GUE/NGL den eneste (konføderale) gruppe i EU-parlamentet, der kunne sikre Folkebevægelsen fuld politisk autonomi. Hverken EDD eller GUE/NGL bandt undergrupperne til fælles overnationale politiske programmer. Derfor var det tydeligt, at en optagelse i GUE/NGL ikke kunne indebære, at Folkebevægelsen placerede sig politisk på venstrefløjen. Folkebevægelsens grundlag var tværpolitisk, både dengang og i fremtiden.

Ved at blive medlem af GUE/NGL-gruppen løste de de problemer, der havde motiveret gruppeskiftet, og det gav mulighed for at styrke samarbejdet med de øvrige nordiske EU-modstandere, der var centralt placeret i gruppen, herunder en intensiveret indsats mod den aktuelle overnationale retspolitik og EUs militære dimension.

Deres øvrige samarbejde med JuniBevægelsen (folkeafstemning, parlamentsvalg osv.) blev ikke påvirket af gruppeskiftet. Det betød bl.a., at Folkebevægelsen fortsat var i valgforbund og havde valgsamarbejde med JuniBevægelsen.

2002-07-01

Scroll to Top